Profilaktyka i leczenie
Światowa Rada do Spraw Zdrowia - "World Council for Health" - wydała zalecenia (ostatnia aktualizacja z dnia 9.03.2022r.) wspomagające usuwanie z organizmu białek S, które znajdują się w naszym organizmie i atakują go na skutek infekcji wirusem lub przyjęcia preparatów nazywanych szczepionkami przeci Covid-19.
WCH to ogólnoświatowa koalicja organizacji zajmujących się zdrowiem i grup społeczeństwa obywatelskiego, które wspólnie dążą do poszerzenia wiedzy o zdrowiu publicznym i tworzenia zaleceń opartych o naukę i wspólną mądrość.
Kolejne niezwykle obiecujące badanie, które zwiększa nasze możliwości w zakresie skutecznego wsparcia organizmu w walce z infekcjami wirusowymi:
The Potential Role of Xanthohumol in SARS-CoV-2 Treatment-Globally Accessible and
Economically Viable
Wykazano, że ksantohumol z ekstraktu z chmielu ma właściwości przeciwwirusowe in vitro i in vivo wobec wirusów RNA i DNA, ale także, co ważne, właściwości przeciwzapalne przeciwko zespołowi ostrej niewydolności oddechowej poprzez hamowanie szlaków zależnych od NFκB.
Kolejne cenne dla lekarzy praktyków doniesienia, dzięki którym będziemy mogli skutecznie wpierać zdrowie naszych pacjentów.
Randomizowane, otwarte, wieloośrodkowe, porównawcze badanie skuteczności terapeutycznej, bezpieczeństwa i tolerancji wyciągu BNO 1030, zawierającego korzeń prawoślazu, kwiaty rumianku, ziele skrzypu, liście orzecha włoskiego, ziele krwawnika, korę dębu, ziele mniszka lekarskiego, w leczeniu łagodnych postaci COVID-19.
https://clinphytoscience.springeropen.com/articles/10.1186/s40816-021-00308-x
W 2020 roku przyszło nam zmierzyć się z nową rzeczywistością, którą zaczęło kreować nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie - ogłoszenie pandemii koronawirusa zespołu ciężkiej ostrej niewydolności oddechowej typu 2 (Sars-CoV-2). Nic więc dziwnego, że w obliczu wizji globalnej pandemii Covid-19, przy braku odpowiedniego środka leczniczego oczy części świata nauki w pierwszej kolejności skupiły się na substancjach pochodzenia roślinnego o cechach przeciwwirusowych, immunomodulujących, a przy tym łatwo dostępnych i tanich.
Forsycja to krzew, który znają chyba wszyscy. Wiosną jako jedna z pierwszych rozkwita żółtymi kwiatami i zwiastuje ciepłe dni. Ale czy wiecie, że te kwiaty są jadalne i bardzo zdrowe?
To kolejny z darów natury, który mamy na przysłowiowe wyciągnięcie ręki, a nie wykorzystujemy jego potecjału...
Nowe spojrzenie na potencjalne korzyści bioaktywnych związków produktów pszczelich na COVID-19: przegląd i ocena najnowszych badań.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmolb.2020.618318/full
Produkty pszczele zawierają między innymi liczne związki bioaktywne, takie jak propolis i kilka związków fenolowych, które mają szeroki zakres właściwości terapeutycznych w zwalczaniu różnych zaburzeń patologicznych i czynników zakaźnych. Celem niniejszego przeglądu jest zwrócenie uwagi na etapy cyklu życia SARS-CoV-2, mechanizmy molekularne wyjaśniające korzyści zdrowotne produktów pszczelich w odniesieniu do fizjologii i patologii COVID-19 oraz możliwych ograniczeń. Sugeruje się dalsze badania w przyszłości, aby dokładniej zbadać naturalne związki bioaktywne pszczół jako potencjalnych kandydatów przeciwko SARS-CoV-2."