Profilaktyka i leczenie
Światowa Rada do Spraw Zdrowia - "World Council for Health" - wydała zalecenia (ostatnia aktualizacja z dnia 9.03.2022r.) wspomagające usuwanie z organizmu białek S, które znajdują się w naszym organizmie i atakują go na skutek infekcji wirusem lub przyjęcia preparatów nazywanych szczepionkami przeci Covid-19.
WCH to ogólnoświatowa koalicja organizacji zajmujących się zdrowiem i grup społeczeństwa obywatelskiego, które wspólnie dążą do poszerzenia wiedzy o zdrowiu publicznym i tworzenia zaleceń opartych o naukę i wspólną mądrość.
Białko S może krążyć po naszym ciele, powodując uszkodzenia komórek, tkanek i narządów.
Podczas naturalnej infekcji białko kolca, które jest umieszczone na zewnątrz wirusa odgrywa kluczową rolę w pomaganiu wirusowi w przeniknięciu do komórek organizmu. Region białka, znany jako S2, łączy otoczkę wirusa z błoną komórkową. Region S2 umożliwia również łatwe wykrycie białka szczytowego koronawirusa przez układ odpornościowy, który następnie wytwarza przeciwciała celujące w wirusa i wiążące się z nim w celu zneutralizowania go przez komórki układu odpornościowego.
Białka kolca są również wytwarzane przez organizm po wstrzyknięciu mRNA i działają podobnie, ponieważ są w stanie łączyć się z błonami komórkowymi. Ponadto, ponieważ są one wytwarzane we własnych komórkach, komórki te są następnie atakowane przez układ odpornościowy w celu zniszczenia białka kolczastego. W ten sposób odpowiedź naszego układu odpornościowego na białka kolczaste może uszkodzić komórki naszego ciała. W jądrze naszych komórek białko kolca osłabia zdolność do naprawy DNA.
Białko S jest odpowiedzialne za liczne objawy chorobowe: zapalne i zakrzepowe, które mogą dotyczyć każdego narządu (m.in. mięśnia sercowego i płuc), zakrzepicę małopłytkową, tzw. mgłę kowidową, demencję związana z przenikaniem białka S przez barierę krew-mózg, uszkodzenie wątroby, choroby autoimmunologiczne, białko to gromadzi się też w szpiku kostnym i jajnikach.
Podsumowanie zaleceń, mających na celu wsparcie w "detoksykacji" organizmu z białka S:
1/ dieta z ograniczeniem prozapalnych produktów spożywczych, o niskiej zawartości histaminy (kawa,kakao,alkohol,produkty wędzone, sery długodojrzewąjace, pomidory, owoce cytrusowe), nieprzetworzone produkty, bez GMO.
2/ post przerywany- 1 dzień w tygodniu lub 8/16 godzin. Ta metoda diety służy do indukowania autofagii, która jest wykorzystywana przez organizm do eliminacji uszkodzonych białek komórkowych i może niszczyć szkodliwe wirusy i bakterie po infekcji.
3/ sauna, gorąca kąpiel
4/ Inhibitory białka S (hamują wiązanie białka wypustek z komórkami ludzkimi):
-Prunella vulgaris-/roślina samouleczenia/-207 ml na dzień
-igły sosnowe-spożywać herbatę 3 razy dziennie (spożywać olej/żywicę, która gromadzi się również w herbacie)
-neem*,
-ekstrakt z liści mniszka lekarskiego,
-iwermektyna -0,4 mg/kg co tydzień przez 4 tygodnie, a następnie raz w miesiącu
5/Neutralizatory białka S(neutralizują białko wypustek, dzięki czemu nie może już powodować uszkodzeń ludzkich komórek):
-N-acetylocysteina (NAC)do 1200 mg na dobę w dawkach podzielonych
-glutation,
-herbata z kopru włoskiego-brak górnego limitu. Zacznij od 1 filiżanki i monitoruj reakcję organizmu
-herbata anyżowa-dawkowanie jak wyżej
-herbata z igliwia sosny(zawiera dużo wit.C i ma działanie antyoksydacyjne),
-ziele dziurawca/zgodnie z zaleceniami producenta suplementu diety/
-liść żywokostu /dawkowanie jak wyżej/
-witamina C-6-12g dziennie (podzielone równo pomiędzy askorbinian sodu (kilka gramów), liposomalną witaminę C (3-6g) i palmitynian askorbylu (1-3g)
/rośliny tu wymienione zawierają kwas szikimowy,który neutralizuje białko S i przeciwdziała powstawaniu skrzepów/
6/Nattokinaza, enzym pochodzący z japońskiej potrawy sojowej "natto", jest naturalną substancją, której właściwości mogą pomóc w ograniczeniu występowania zakrzepów krwi. Przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta suplementu diety.
7/Substancje naturalnie chroniące receptory ACE2( enzym konwertujący angiotensynę,znajdujacy się w błonie komórkowej wielu narzadów: płuc, serca, naczyń krwionośnych, w płytkach krwi) - jest "bramą" do wnikania wirusa:
-Iwermektyna
-Hydroksychlorochina (z cynkiem)- 200mg tygodniowo przez 4 tygodnie
-Kwercetyna (z cynkiem)
-Fisetyna (flawonoid)
8/Inhibitory IL-6 (jest to cytokina prozapalna) - mają działanie przeciwzapalne:
-Boswellia serrata (kadzidłowiec)
-ekstrakt z liści mniszka lekarskiego
-czarnuszka (Nigella sativa)
-kurkumina
-kwasy tłuszczowe omega -3 -do 2000mg dziennie
-cynamon
-fisetyna (flawonoid) -do 100 mg dziennie spożywana z tłuszczem
-apigenina -50 mg dziennie
-kwercetyna (flawonoid)-2 razy dziennie po 500 mg
-resweratrol--do 1500 mg dziennie przez 3 miesiące
-luteolina -100-300 mg dziennie
-witamina D3-5000-10 000 tys.j/dobę
-wit.K2-90-120mcg na dzień (90 dla kobiet, 120 dla mężczyzn)
-cynk -11-40 mg dziennie
-magnez-do 350 mg dziennie
-herbata jaśminowa -do 8 filiżanek na dobę
-przyprawy, liście laurowe, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, szałwia
9/Substancje naturalnie hamujące furynę /furyna to enzym, który oddziela białko kolca i umożliwia wirusowi wniknięcie do ludzkich komórek/ :
-Rutyna-500-4000 mg dziennie
-Limonen/suplement diety/-do 2000 mg dziennie
-Bajkaleina/roślina Scutellaria/-100-2800 mg dziennie
-Hesperydyna-do 150 mg dwa razy dziennie
10/ substancje naturalnie hamujące proteazę serynową /jest enzymem aktywującym białko kolczaste/:
-zielona herbata-do 8 filizanek dziennie lub jako suplement diety
-niebieskozielone algi-1-10 gram dziennie
-soja
-N-acetylocysteina (NAC)
-Boswellia (kadzidłowiec)
Przeciwwskazania:
1/ Herbata z igieł sosnowych, neem, żywokost, Andrographis paniculata - NIE należy spożywać w czasie ciąży
2/ Nattokinaza - nie należy przyjmować podczas stosowania leków rozrzedzających krew lub w przypadku ciąży lub karmienia piersią.
3/ Ziele dziurawca - ten lek wchodzi w interakcje z wieloma lekami farmaceutycznymi. Nie należy go przyjmować, jeżeli przyjmuje się inne leki bez porady lekarza.
* Neem to drzewo - miodla indyjska
W każdej części drzewa neem(nasiona, gałęzie, owoce, kora, korzenie, liście, kwiaty) znajduje się azadirachtyna, czyli naturalna substancja zaliczana do klasy limonoidów. Ponadto w roślinie tej wyróżnić można terpenoidy, azadirachtiny, a także różne związki siarki. Bogactwo składników sprawia, że neem posiada właściwości antygrzybiczne, antyzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwświądowe, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwmalarycznie, hipoglikemicznie oraz przeciwpasożytnicze. Dodatkowo może przyczynić się do wzmocnienia odporności, jak również przyspieszenia procesów rekonwalescencji. Z nasion miodli indyjskiej często pozyskuje się tłoczony na zimno olej, który zawiera witaminę E, karotenoidy, związki triterpenowe, kwasy tłuszczowe - kwas linolenowy oraz oleinowy. Jest wykorzystywany do leczenia chorób skóry takich jak: wypryski, objawy trądziku, pokrzywki, świerzb oraz łuszczenie skóry.
W leczeniu stosuje się mielone liście drzewa neem w postaci napoju - 3 gramy produktu należy wymieszać z ciepła wodą i pić 3 razy dziennie. Można przygotowywać również wywary i napary. Należy sciśle przestrzegać zaleconej dawki ponieważ przedawkowanie moze powodować problemy z nerkami, wątrobą oraz układem pokarmowym. Jest przeciwwskazana u kobiet w ciąży ponieważ może spowodować poronienia.
Opracowała: lek. Agata Osiniak